Aanwijzingen tel -en fluitdiensten
Tellen bij Vovero
Speel je wedstrijden dan wordt je ook ingedeeld om bij een ander team te tellen. Er is een zaaldienstschema. Daarop kan zien wanneer je bent ingedeeld. Kan je niet op de aangegeven dag? Dan zorg je zelf voor vervanging, door met iemand van wedstrijd te ruilen.
Wat verwachten we van je als je moet tellen?
Je bent minstens 10 minuten voor de aanvang van de wedstrijd bij het veld waar je moet tellen. Je meldt je dan even bij de scheidsrechter, zodat die weet dat je er bent.
Je controleert of het telbord bij het veld staat en zet alle standen op nul. Je zet het telbord zo neer dat de scheidsrechter en de beide teams (ook de spelersbanken) het telbord goed kunnen zien. Als er nog geen telbord is, dan haal je het in het Voverohok.
Na de set laat je de eindstand aan de scheidsrechter zien. Je wacht totdat deze de scores heeft over genomen. Daarna maak je het telbord klaar voor de volgende set.
Na het laatste punt van de wedstrijd, zit je werk erop.
Vind je het nog spannend om te tellen? Vertel dat dan aan de scheidsrechter of de coach van het team van Vovero. Zij kunnen je dan een beetje helpen. Ook mag je een teamgenootje vragen om te helpen. Zorg er wel voor dat je je aandacht bij het tellen houdt. Je hebt een belangrijke taak.
Fluiten bij Vovero
Speel je als senior wedstrijden, dan wordt je ook ingedeeld om bij een ander team te fluiten. Er is een zaaldienstschema. Daarop kan je zien wanneer je bent ingedeeld. Als je niet op de aangegeven dag kunt dan zorg je zelf voor vervanging, door met iemand van wedstrijd te ruilen.
Online spelregeltoets
Ieder wedstrijd spelend seniorenlid en A-jeugdlid is verplicht om online de instap/spelregel toets halen via VolleybalMasterz.nl. Voor de recreanten is deze toets gewenst, maar niet verplicht. Heb je deze nog niet gehaald? Dan wordt je hierover benaderd door de scheidsrechtercoördinator. Heb je deze in het verleden al gehaald? Bezoek dan regelmatig de website van Volleybalmasterz om je spelregelkennis up to date te houden.
Wat verwachten we van de scheidsrechter vóór de wedstrijd?
Je bent 30 minuten voor het begin van de wedstrijd aanwezig. Daarna voer je de volgende taken uit:
- Je stelt jezelf voor aan de coaches van beide teams. Is er geen coach dan zoek je de aanvoerder op.
- Je pakt een tablet en je controleert de spelerskaarten samen met de coach (of aanvoerder). Controleer of iedere speler op het DWF staat, of de rugnummers goed staan ingevuld, of er een aanvoerder is geselecteerd en of de eventuele libero goed genoteerd is.
- Ook controleer je op het DWF of je eigen naam als scheidsrechter is ingevoerd. Zo niet, dan voer je je eigen naam in op de daarvoor beschikbare plek.
- Daarna kijk je of de teller zich al gemeld heeft en voer je ook zijn/haar naam in op het DWF.
- Je controleert de hoogte van het en kijkt of de antennes netjes boven de uitlijn hangen.
Nethoogtes
Heren - 2,43
Jongens A - 2,43
Jongens B - 2,24
Jongens C - 2,05
CMV - 2,00
Dames - 2,24
Meiden A - 2,24
Meiden B - 2,15
Meiden C - 2,05
Recreanten mix - 2,35
Recreanten dames - 2,24
Recreanten heren - 2,43
- Roep daarna de aanvoerders bij je voor de toss. Het uitspelende team (onze tegenstanders dus) mag de keuze maken voor het starten met de service of het starten op een bepaald speelveld. Kiest deze aanvoerder voor de service dan mag Vovero nog kiezen of zij van speelveld wil wisselen.
- Hou vanaf nu de klok in de gaten voor het inslaan en serveren.
- 15 minuten voor de starttijd van de wedstrijd geef je beide teams aan dat het tijd is om over links in te slaan. Dit is dus op de buitenpositie. Na 4 minuten geef je aan dat het tijd is om te wisselen. De teams mogen inslaan over rechts. Dit is de midden -en achterover positie. Ook dit duurt 4 minuten.
- 7 minuten voor de starttijd van de wedstrijd geef je vervolgens het sein dat er geserveerd mag worden. Hiervoor hebben de teams 3 minuten de tijd.
- Na die 3 minuten laat je de ballen in de bak verzamelen en houden de teams hun team bespreking.
- 1 minuut voor de wedstrijd laat je de teams elkaar succes wensen en gaat iedereen klaar staan voor de wedstrijd.
Wat verwachten we van de scheidsrechter na de wedstrijd?
Tijdens de wedstrijd heb je de setstanden opgeschreven.
Na de wedstrijd noteer je die setstanden in het DWF.
Je laat beide aanvoerders het ingevoerde controleren. Ook vraag je hen om op het vakje akkoord te klikken.
Daarna bedank je beide aanvoerders en de teller. Je taak als scheidsrechter zit erop.
Is er geen wedstrijd meer op het veld na jouw wedstrijd? Zorg er dan samen met het Vovero team voor dat het net en alle materialen worden opgeruimd.